Domowe mleczko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mleczko kokosowe jest coraz bardziej popularne w Polsce. Świetnie nadaję się do zup, sosow, deserow. Domowemu nie brakuje nic w porównaniu z tym z puszki :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych, 3 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe mleczko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę wiórek miksujemy za pomocą blendera ze szklanką wrzątku przez kilkanaście minut z drobymi przerwami, do uzyskania oleistej konsystencji. Dorzucamy kolejną szklankę wiórków i dalej miksujemy jeszcze kilka minut. dodajemy kolejną szklankę wrzątku i miksujemy dalej przez kolejne kilka minut. Zawartość naczynia przekładam na gazę, i wyciskam mleczko do naczynia( wygodnie wyciskać jest je do miski a potem przelac do słoiczka lub butelki). wytłoczki powtórnie umieszczamy w blenderze i zalewamy szklanką wrzatku, miksujemy kilkanascie minut i wyciskamy.

Porady

wytłoczki można wykorzystać do posypania sałatek, kanapek lub deserów, Mleczko przygotowane w ten sposób należy przechowywac w lodówce przez kilka dni. Mleko rozwarstwia sie na dwie warstwy ( chudą i tłustą-górną) przed dodaniem do zupy czy sosu należy je wstrząsnać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować