Domowe mięso w słoikach

4.04 (314 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Smakuje wybornie. Delikatne, soczyste, miękkie, z cudowną galaretką. Ten smak pamiętam z dzieciństwa; takie smakołyki przygotowywała moja Babcia, a później Mama.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • -2 kg łopatki wieprzowej bez kości
    -1 kg świeżego boczku bez skóry
    -1 kg surowej szynki wieprzowej
    -1 główka czosnku
    -10 ziaren ziela angielskiego
    -8 liści laurowych
    -pieprz mielony i ziarna pieprzu
    -sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.04 (314 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory mięsne

Domowe mięso w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w słoikach 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.

Porady

Z podanych składników uzyskano 9 słoiczków 600ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować