Smakuje wybornie. Delikatne, soczyste, miękkie, z cudowną galaretką. Ten smak pamiętam z dzieciństwa; takie smakołyki przygotowywała moja Babcia, a później Mama.
3 godz. 40 min
Składniki:
-2 kg łopatki wieprzowej bez kości
-1 kg świeżego boczku bez skóry
-1 kg surowej szynki wieprzowej
-1 główka czosnku
-10 ziaren ziela angielskiego
-8 liści laurowych
-pieprz mielony i ziarna pieprzu
-sól do smaku
Domowe mięso w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.
Komentarze