Masło orzechowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wykonanie masła orzechowego jest bardzo proste,zamiast kupować w sklepie warto przygotować własne domowe,bo takie jest najlepsze.Ja przygotowałam wersję na słodko z prawdziwym miodem,ale możemy przygotować na słono,wystarczy użyć solonych orzeszków lub masło posolić.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag orzeszków ziemnych ( bez łupin )
    miód prawdziwy

Masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,prażymy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Podczas prażenia orzechy często mieszamy i pilnujemy ,żeby się nie przypaliły.
  • 2. Uprażone orzechy lekko studzimy,powinny być dobrze ciepłe,ale nie gorące.Następnie miksujemy je w blenderze do odpowiedniej konsystencji,dodajemy miód do smaku.
  • 3. Przygotowane masło przekładamy do słoiczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy