DOMOWE MASŁO

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak z dzieciństwa łatwe do zrobienia,smaczne i zdrowe. Masło robione w słoiku dla tych, którzy nie mają blendera. Jeżeli mamy dobrą śmietanę to masło również w słoiku robi się dość szybko. Najważniejsze żeby śmietana była odpowiednio tłusta i oczywiście nie z kartonu te długo terminowe(UHT).

  • 30 min

Składniki:

  • śmietana zebrana z mleka lub śmietana 30 lub 36%
    odrobina soli

Domowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a96ea9 1. Wlewamy śmietanę do słoika (3/4 słoika) i energicznie potrząsamy tak długo aż śmietana zacznie nam się brylić. Po czym słoik układamy w pozycji leżącej na kolanach i energicznie turlamy, żeby masło nam się zeszło w jedną kulę.
  • image-18f0vr9 2. Masło wyciągamy z maślanki i wkładamy do naczynia z wodą i tak długo taplamy zmieniajac wodę aż do momentu kiedy woda będzie zupełnie czysta. Wyciagamy z wody doprawiamy odrobina soli i formujemy, przekładamy do masielniczki, można wstawić do lodówki .

Porady

Najlepsza jest śmietana taka zebrana ze wsiowego mleka lub kupiona od gospodarza ze wsi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy