Domowe lody waniliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowe lody nie mają sobie równych. Te waniliowe to nasz ulubione.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30%
    400 ml mleka 3,2%
    5 żółtek (z dużych jajek)
    100 g cukru
    1 laska wanilii


Domowe lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę i mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ i strąk wanilii dodać do mleka ze śmietanką. Dosypać połowę cukru. Całość zagotować i lekko przestudzić. Usunąć laskę wanilii. Jajka dokładnie wymyć i smażyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować z cukrem tylko do podwojenia objętości. Do żółtek dolewać cienką strużką gorące mleko ze śmietaną, cały czas ubijając trzepaczką. Kiedy masa będzie jednolita przelać ją do rondla i podgrzewać, cały czas mieszając do czasu, aż masa będzie gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania. Masę przelać do pojemnika z przykrywką i całkowicie wystudzić. Wstawić do zamrażalnika najlepiej na 12 godzin. Kilkukrotnie (co 1 godzinę) masę zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżką, aby pozbyć się kryształków lodu.

Porady

Jajka użyte do lodów powinny być ze sprawdzonego źródła. Lody można także przygotować z użyciem maszynki do lodów. Domowe lody przechowywać w zamrażalce, w pudełku z przykrywką do kilku dni. Przed porcjowaniem lody wyjąć z zamrażalnika na około 5 minut, aby łatwiej było formować kulki. Z tych proporcji otrzymacie około 1 litra lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy