Domowe lody truskawkowe z waniliową nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonałe. Odpowiednio kremowe, nieprzesłodzone, cudownie pachnące truskawkami. W sam raz jako deser na upalne dni i nie tylko. Moja rodzina je uwielbia i w sezonie truskawkowym robię ich naprawdę bardzo dużo!

Składniki:

  • - 40 dag truskawek,
    - 350 ml śmietanki kremówki,
    - ok. 2-3 łyżki cukru pudru,
    - laska wanilii (ewentualnie łyżeczka esencji waniliowej).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody truskawkowe z waniliową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, przebieramy, dokładnie osączamy i usuwamy szypułki.
    Przygotowane truskawki miksujemy lub rozgniatamy widelcem i ewentualnie przecieramy przez sito by pozbyć się pesteczek.
  • 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka i dodajemy je do mocno schłodzonej śmietanki kremówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku.
  • 3. Rozdrobnione truskawki dokładnie łączymy z ubitą śmietaną. Masę rozlewamy do silikonowych foremek (lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach) albo do większego pojemnika.
    Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez 4-5 godzin.
    W trakcie zamrażania od czasu do czasu mieszamy lody widelcem, średnio co 40 minut, dzięki czemu lody będą miały kremową konsystencję.

Porady

Smak lodów wzbogacą dodane do masy śmietanowo-truskawkowej pokruszone płatki migdałowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Wanilia

Notka redakcyjna

PPWS_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować