Domowe kulki rafaello

4.5 (190 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kulki są delikatne w smaku , migdał w środku potrafi zaskoczyć. Polecam zrobienie od święta, lub po prostu, gdy potrzebujemy odrobiny szczęścia ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana 30%: 1 szklanka
    - cukier: 130 gramów
    - masło: 200 gramów
    - wiórki kokosowe: 200 gramów
    - Biszkopt (użyłam gotowych spodów): 400 gramów
    - migdały: 50 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Rafaello

Domowe kulki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śmietana z cukrem 1. Śmietanę kremówkę zagotowujemy z cukrem - odstawiamy do wystudzenia.
  • dodajemy masło i kokos 2. Do chłodnej - ostudzonej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych i wszystko razem miksujemy.
  • rozdrabniamy biszkopt 3. Biszkopt łamiemy na małe kawałki, wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza i mielimy na pył. Dodajemy do masy kokosowej i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  • 4. Następnie migdały zalewamy wrzątkiem.
  • 5. Po godzinie obieramy migdały.
  • Masa gotowa do formowania kulek 6. Wyciągamy masę kokosową z lodówki.
  • 7. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając oczywiście do środka obrany migdał.
  • 8. Pozostałą część kokosu wysypujemy na talerz i obtaczamy w nim uformowane kulki.
  • 9. Wstawiamy do lodówki na, pół godziny.
  • 10. * dodać trzeba czas oczekiwania około godziny;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować