Domowe kolorowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Te ciastka przygotowuję na różne sposoby. Z dużą ilością kakao doskonałe na deser.Udekorowane lentylkami ucieszą każde dziecko. Domowe wypieki zawsze są zdrowsze.

  • 45 min

Składniki:

  • ciastka:

    3 szklanki maki pszennej tortowej
    125 gramów masła
    125 gramów smalcu do wypieków
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    3 łyzki śmietany 18 %
    4 łyżki kakao (wysokiej jakości)

    lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    do dekoracji:

    kolorowe lentylki

Domowe kolorowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maszynka do wyciskania ciasteczek 1. Masło i smalec ( w tempe.pokojowej)włożyć do dużej miski,posiekać z przesianą przez sitko mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Gdyby było zbyt miękkie dodać kilka łyżek cukru białego kryształ i ponownie zagnieść.Schłodzić w lodówce (30 minut). Wyciskać ciastka przez maszynkę ze specjalną końcówką.
  • 2. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C
  • 3. Przygotować lukier : cukier puder ucierać z sokiem z cytryny do momentu, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.
  • deserowe kolorowe ciasteczka 4. Ciastka dekorować lukrem. Na wilgotny lukier doklejać kolorowe lentylki lub inne ozdoby cukrowe.

Porady

Uwaga: można upiec jasne ciastka (nie dodawać wówczas kakao) i dekorować je czekoladowymi kropelkami, płatkami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy