Klasyczne kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją na tradycyjny, domowy obiad.
Domowe knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
Ugotowane mięso, drobno pokroić, a cebulę obrać i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pokrojone mięso, całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić i przepuścić przez praskę.
3.Następnie dodać mąki, jajko, sól, pieprz i zagnieść ciasto na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na około 15 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć farsz, zlepić brzegi i uformować kulę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4.Kiełbaskę i cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.
Komentarze