Domowe jagodzianki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wkruszam drożdże. Dodaję łyżkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Twaróg mieszam z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczam i studzę. Jagody myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło i resztę składników (z roztrzepanych jajek odkładam dwie łyżki, przydadzą się do posmarowania bułek). Zagniatam elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję je mąką. Odstawiam do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto rozwałkowuję na placek o grubości około 1 cm i dzielę na kwadraty.
Nakładam na środek porcję twarożku i posypuję jagodami.Górne boki kwadratu zakładam do środka i następnie formuję zgrabne bułeczki.
Skłądniki kruszonki zagniatam. Bułki smaruję jajkiem i posypuję kruszonką.
Komentarze