Domowe jagodzianki

4.94 (158 ocen)

Cenię jagody za ich różne wartości zdrowotne: poprawiają wzrok, obniżają poziom cukru we krwi, dlatego tak często goszczą w moim menu

Składniki:

  • Składniki
    * 1 kg mąki pszennej
    * 4 żółtka
    * 2 jajka
    * 8 łyżek cukru
    * 250 g margaryny np. palmy
    * 150 g drożdży
    * 1,5 szklanki mleka 3,2%
    * 2 łyżki octu
    * duże opakowanie cukru waniliowego
    * 2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.94 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
    Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy. Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet. Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po łyżce jagód i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować