Domowe jagodzianki

4.99 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie trzeba być dobrą gospodynią, aby zrobić takie pyszne jagodzianki w domu.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    szklanka mleka
    4 dag drożdży
    6 łyżek cukru
    jajko
    4 łyżki roztopionego masła lub margaryny
    30 dag jagód
    sól
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Domowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody myjemy, osączamy i mieszamy z 4 łyżkami cukru. Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i łyżką cukru. Gdy wyrosną, wlewamy do przesianej mąki. Dodajemy jajko, masło, szczyptę soli i łyżkę cukru. Wyrabiamy i od stawiamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 2. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, lekko spłaszczamy, na środku układamy jagody. Brzegi ciasta zlepiamy i na dajemy kształt bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować