Domowe hot dogi

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Małgorzata Konieczny

  • Łatwy

Składniki:

  • - parówki (cienkie): 10 sztuk
    - zioła prowansalskie (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

    - mleko (ciepłe): 200 mililitrów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - cukier: 2 łyżki
    - mąka: 1 kilogram
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka

Domowe hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z mlekiem
    i cukrem. Odstawiamy
    na 10 minut do wyrośnięcia
  • 2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy
    olej i sól, wlewamy rozczyn
    i wyrabiamy ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    na grubość 1 cm. Kroimy
    w pas ki szerokości ok. 5 cm,
    nieco dłuższe od parówek.
    Na każdym układamy parówkę
    i zawijamy. Oprószamy
    ziołami. Pieczemy ok. 30 minut
    w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy