Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

Zdrowa i smaczna alternatywa dla mniej zdrowych fast-foodów

Składniki:

  • Na burgery (6 sztuk):
    60 dag mięsa mielonego (wołowe lub mieszane - wołowe i drobiowe)
    3-4 ząbki czosnku
    jajko
    sól i pieprz do smaku (opcjonalnie inne przyprawy według uznania)

    Dodatki:
    kilka liści sałaty lodowej
    czerwona cebula
    pomidor
    ogórek zielony (może też być kiszony)
    żółta papryka
    ketchup
    sos czosnkowy (zrobiony z małego jogurty, łyżki majonezu i 2-3 przegniecionych ząbków czosnku)

    bułki do hamburgerów

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z przegniecionym czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Podzielić na 6 części i uformować dość duże, grube kotlety. Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na natłuszczonej lekko patelni.
  • 2. Warzywa myjemy i kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części, jeśli jest taka potrzeba.
  • 3. Bułki kroimy wzdłuż na połowy i wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aby się podgrzały i lekko zarumieniły.
  • 4. Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, przykrywany sałatą. Następnie kładziemy kolejno: burgera, plaster cebuli, paprykę, 2-3 plastry ogórka, pomidora. Polewamy ketchupem i przykrywamy drugą połową bułki.

Porady

Całość można przebić patyczkiem do szaszłyków, aby składniki nie przesuwały się podczas jedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy