Hamburgery te są zdrowsze niż te z sieci fast-foodów, a poza tym to my decydujemy jakie dodatki włożyć do kanapki. Polecam zrobienie takich hamburgerów na spotkanie ze znajomymi, na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
NA 6 HAMBURGERÓW:
- 0,5 mięsa mielonego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 6 bułek hamburgerowych -
6 łyżek ketchupu
- 6 łyżek sosu do hamburgerów lub majonezu
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 6 plastrów żółtego sera
- 6 listków sałaty lodowej
- 6 plasterków pomidora
- 4 marynowane papryczki peperoni
- 0,5 łyżki oleju
- sól - pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki zimnej wody
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do mięsa dodajemy musztardę, wodę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, i wyrabiamy na gładką masę.Dzielimy na 6 części i wyrabiamy dość płaskie kotlety o średnicy bułki.
2.Rozgrzewamy grilla bądź patelnię grillową i smarujemy olejem. Kroimy warzywa na plasterki.
3.Na grillu umieszczamy kotlety, bułki i cebulę. Z tym, że bułki opiekamy krócej niż kotlety lub na niższej temp. grilla. odwracamy kotlety, cebule i bułki na druga stronę. Na kotletach umieszczamy po plasterku żółtego sera. Smażymy, aż mięso będzie dopieczone, a ser się rozpuści.
4.Buki smarujemy z jednej strony sosem, a z drugiej ketchupem. Układamy sałatę, kotleta, pomidora ogórki, grillowaną cebulkę i papryczki. Przykrywamy górą bułki i pyszna gorąca kanapka gotowa. SMACZNEGO!
Komentarze