DOMOWE HAMBURGERY

0 (0 ocen)

Hamburgery te są zdrowsze niż te z sieci fast-foodów, a poza tym to my decydujemy jakie dodatki włożyć do kanapki. Polecam zrobienie takich hamburgerów na spotkanie ze znajomymi, na pewno będą zachwyceni.

Składniki:

  • NA 6 HAMBURGERÓW:
    - 0,5 mięsa mielonego
    - 2 łyżki ostrej musztardy
    - 6 bułek hamburgerowych -
    6 łyżek ketchupu
    - 6 łyżek sosu do hamburgerów lub majonezu
    - 1 duży ogórek kiszony
    - 1 duża lub 2 małe cebule
    - 6 plastrów żółtego sera
    - 6 listków sałaty lodowej
    - 6 plasterków pomidora
    - 4 marynowane papryczki peperoni
    - 0,5 łyżki oleju
    - sól - pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - 3 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do mięsa dodajemy musztardę, wodę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, i wyrabiamy na gładką masę.Dzielimy na 6 części i wyrabiamy dość płaskie kotlety o średnicy bułki.
  • 2. Rozgrzewamy grilla bądź patelnię grillową i smarujemy olejem. Kroimy warzywa na plasterki.
  • 3. Na grillu umieszczamy kotlety, bułki i cebulę. Z tym, że bułki opiekamy krócej niż kotlety lub na niższej temp. grilla. odwracamy kotlety, cebule i bułki na druga stronę. Na kotletach umieszczamy po plasterku żółtego sera. Smażymy, aż mięso będzie dopieczone, a ser się rozpuści.
  • 4. Buki smarujemy z jednej strony sosem, a z drugiej ketchupem. Układamy sałatę, kotleta, pomidora ogórki, grillowaną cebulkę i papryczki. Przykrywamy górą bułki i pyszna gorąca kanapka gotowa. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować