Pyszna...świetna frajda dla dzieci...no i wiemy co jemy ;-)
Składniki:
Bułki:
550 g mąki
1 jajo
2-3 łyżki oleju
250 ml mleka
25 g drożdży
2 łyżeczki cukru ( 1 do drożdży a 2 do mąki)
1 łyżeczka soli
60 ml wody ciepłej
Sezam
Mięsko:
wołowina z lekkim przerostem tłuszczu, np. rostbef, karkówka 500g
Bulion 100-150ml
świeży imbir kawałek 3 cm
gorczyca biała 0,5 łyżeczki
ziarna kolendry 0,5 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
pieprz kajeński 0,5 łyżeczki
sól do smaku
dobre bułki sezamowe
sałata rzymska
ogórek kiszony
czerwona cebula
keczup, musztarda, majonez najlepszej jakości
patyczki do szaszłyków
Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
Drożdże+ łyżeczka cukru+60 ml ciepłej wody. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Do miski wsyp przesianą mąkę 550g, łyżeczkę soli i cukru, jajko, olej i na końcu mleko. Wszystko to wyrób mikserem na specjalnych łapkach. Wyrabiaj około 7 min. Wysmaruj nową miskę olejem i wstaw do niej wyrobione ciasto. Przykryj ściereczka i zostaw na 30 min. Po 30 min przygotuj stolnice i podsyp mąką. Wyrabiaj chwile ciasto.
Zważ ciasto (ok 930g) podziel to na 7 części. Wyjdzie ok 130-140g. Zważoną kulkę wyrabiaj na ładne kuleczki ręką. Ściągaj kciukami w dół zagniecenia. Ułóż 7 bułeczek na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 min. Po 30 min każdą bułeczkę posmaruj mlekiem i posyp sezamem i znowu posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika 200 stopni na 25 min. Po upieczeniu poukładaj na kratkę i przykryj ściereczką.
2. Mięsko:
Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa 4 okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrilować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać. Przed ugryzieniem pierwszego kęsa, spłaszczyć hamburgera ściskając go oburącz. Uwaga: hamburgera jemy pochyleni nad talerzem, bo majonez z keczupem wypływają z wnętrza bułki
Komentarze