Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie ich zdrowszą wersję w domu. Do hamburgerów można użyć kotletów mielonych, które zostały z obiadu dzięki czemu ich przygotowanie będzie błyskawiczne.

  • 15 min

Składniki:

  • na 4 sztuki:
    4 bułki (u mnie orkiszowe)
    4 kotlety mielone (u mnie z indyka)
    4 plastry sera żółtego
    4 liście sałaty
    2 pomidory
    kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe
    ketchup
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć.
  • 2. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.
  • 3. Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.
  • 4. Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).
  • 5. Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).
  • 6. Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy