Domowe grzanki w 3 smakach

4.49 (169 ocen)

Domowe grzanki to świetny dodatek do zup i sałatek. W zależności od użytych składników otrzymujemy inny smak grzanek. Możemy je długo przechowywać i cieszyć się ich smakiem.

Składniki:


  • 6 kromek białego chleba,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    szczypta ostrej papryki,
    1-2 ząbki czosnku,
    1,5 łyżki mieszanki ziół (oregano, bazylii, tymianku, ziół prowansalskich, majeranku),
    około 4,5 łyżki oliwy,
    sól,
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo Sałatki Dodatki Grzanki

Domowe grzanki w 3 smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzanki 1. GRZANKI CZOSNKOWE: Czosnek obieramy i kroimy na pół. Nacieramy nim 2 kromki chleba z obu stron. Następnie odkrawamy skórki i chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Następnie kostki spryskujemy około 1,5 łyżki oliwy.
  • grzanki 2. GRZANKI ZIOŁOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy z ziołami i szczyptą soli, przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby zioła dokładnie oblepiły kostki.
  • grzanki 3. GRZANKI PAPRYKOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy i paprykę, ilość ostrej papryki zależy od naszych upodobań, i szczyptę soli. Przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby kostki dokładnie pokryły się papryką.
  • grzanki 4. Gotowe grzanki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut. Mają się lekko zarumienić. Przechowujemy w zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni. Smacznego :-)

Porady

1) Do przygotowania grzanek najlepiej użyć chleba 1-2 dniowego bądź czerstwego. Będzie się dobrze kroił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować