Domowe gnocchi z sosem bolońskim

5 (159 ocen)

Gnocchi to rodzaj włoskich kopytek. Podawane są z różnymi sosami (jak kto lubi) można podać je polane masłem z bułką tartą, posypane parmezanem. Charakterystyczne rowki są po to, by zostawał w nich sos. Gnocchi powinny mieć wielkość ''na jeden kęs''

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 żółtka
    1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Gnocchi Dania główne

Domowe gnocchi z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zgnieść z dodatkiem masła na gładką papkę. Wystudzić. Ja dodatkowo przepuściłam je przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę, żółtka i przyprawy. Wyrobić gładką masę. (w zależności od rodzaju ziemniaków, można dodać więcej lub mniej mąki, aby się ciasto nie kleiło)
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części i uformować wałeczki jak na kopytka. Pociąć na drobne kawałeczki i formować wałeczki na jeden kęs. W każdym wałeczku zrobić wzór widelcem. Gotowe gnocchi wrzucać partiami na osolony wrzątek i parzyć ok 1 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać gorące z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować