Od dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe :)
Składniki:
Składniki na 2/3 porcje:
0,5 kg ziemniaków
150 g żółtego sera
5 dużych pieczarek
4 łyżki zielonego groszku z puszki
4 łyżki kukurydzy z puszki
rozmaryn, tymianek
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
oliwa
Domowe frytki po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
2.Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką.
3.Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.
Komentarze