Domowe frytki po wiedeńsku

4.97 (149 ocen)

Od dawna chodziły za mną domowe frytki z piekarnika. Frytki po wiedeńsku to hit mojego miasta od wielu lat. Ale najlepsze i tak są te domowe :)

Składniki:

  • Składniki na 2/3 porcje:
    0,5 kg ziemniaków
    150 g żółtego sera
    5 dużych pieczarek
    4 łyżki zielonego groszku z puszki
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    rozmaryn, tymianek
    sól, pieprz
    czerwona papryka w proszku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Domowe frytki po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frytki domowe 1. ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Skrapiamy je oliwą i dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Pieczemy w piekarniku do 220 stopni aż będą chrupkie. Żółty ser ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu.
  • 2. Na półmisku układamy frytki, dodajemy zielony groszek, kukurydzę oraz usmażone pieczarki, wszystko posypujemy tartym serem i doprawiamy mieloną papryką.
  • frytki po wiedeńsku 3. Zapiekamy przez chwile w piekarniku aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym albo z keczupem i majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować