1.Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki ( cienkie lub grube , jak wolicie ) . Wrzucamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy je na godzinę .
Po godzinie frytki wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 5-7 minut .
Przygotowujemy 2 patelnie . Do jednej nalewamy 2 łyżki oleju , a do drugiej resztę .
Jeszcze twarde , ale podgotowane frytki odcedzamy na sitku cedzakowym i partiami wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem , tym gdzie było go więcej ( ja podzieliłam na 3 części ).
Smażymy frytki w głębokim oleju ok. 5 minut , po czym łyżką cedzakową przekładamy je na drugą patelnię i tam smażymy je na złoty kolor . Gdy frytki zaczną się rumienić posypujemy startym parmezanem . Po wyłożeniu na talerz posypujemy solą . Podajemy od razu .
Komentarze