Domowe frytki

0 (0 ocen)

Podczas smażenia dodałam trochę tartego parmezanu , co dodało frytkom chrupkości i fenomenalnego smaku . 3 talerze frytek zniknęły w oka mgnieniu !

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    1,5 szklanki oleju rzepakowego

    sól

    2 łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki ( cienkie lub grube , jak wolicie ) . Wrzucamy do miski z zimną wodą i pozostawiamy je na godzinę .

    Po godzinie frytki wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy ok. 5-7 minut .

    Przygotowujemy 2 patelnie . Do jednej nalewamy 2 łyżki oleju , a do drugiej resztę .

    Jeszcze twarde , ale podgotowane frytki odcedzamy na sitku cedzakowym i partiami wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem , tym gdzie było go więcej ( ja podzieliłam na 3 części ).

    Smażymy frytki w głębokim oleju ok. 5 minut , po czym łyżką cedzakową przekładamy je na drugą patelnię i tam smażymy je na złoty kolor . Gdy frytki zaczną się rumienić posypujemy startym parmezanem . Po wyłożeniu na talerz posypujemy solą . Podajemy od razu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować