Domowe flaczki drobiowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sposób na tani, smaczny obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg żołądków z kurczaka
    5 skrzydełek z kurczaka
    20 dkg szpondra wołowego
    1/2 marchewki
    kawałek selera
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    przyprawa uniwersalana np. kucharek
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    majeranek
    papryka słodka mielona
    sól
    pieprz
    maggi
    1 łyżka mąki
    1 łyżka margaryny

Domowe flaczki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żołądki obieramy i płuczemy. 1. Żołądki obieramy i płuczemy. Wkładamy od garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy. Odlewamy wodę i wlewamy świeżą (tak postępujemy 3x). Obgotowane żołądki zalewamy znów wodą, dodajemy odrobinę przyprawy i gotujemy do miękkości.
  • Do drugiego garnka wkładamy skrzydełka oraz szponder. 2. Do drugiego garnka wkładamy skrzydełka oraz szponder. Zalewamy mięso wodą i gotujemy około 20 minut.
  • Marchew i seler kroimy w słupki, cebulę w piórka. 3. Jarzyny obieramy. Marchew i seler kroimy w słupki, cebulę w piórka. Dodajemy do gotujących się skrzydełek.
  • Wsypujemy przyprawę, wrzucamy liście oraz ziele 4. Wsypujemy przyprawę, wrzucamy liście oraz ziele. Całość gotujemy jeszcze około 40-50 minut, na niewielkim ogniu.
  • Rozdrobniamy mięso. 5. Następnie wyjmujemy mięso. Skrzydełka obieramy z kości i skóry. Rozdrobniamy mięso. Ugotowane żołądki kroimy w paseczki. Dodajemy mięso do wywaru z jarzynami. Zagotowujemy. Dodajemy koncentrat, majernek oraz paprykę. Gotujemy na małym ogniu. Z mąki i margaryny przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz maggi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy