Domowe Eklerki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne domowe eklerki, przełożone smacznym kremem. Lekkie, smaczne i proste do zrobienia!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3szklanki mąki
    250g margaryny
    250g gęstej śmietany
    cukier waniliowy 16g
    Krem:
    2 szklanki mleka
    250g margaryny
    8 łyżek cukru
    cukier waniliowy 8g
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    2łyżki mąki pszennej
    Dodatkowo: polewa czekoladowa, lukier, tłuszcz do formy

Domowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 6godzin. Po upływie podanego czasu, ciasto rozwałkować na placek o grubości 0k. 2cm. Wyciąć z niego za pomocą szklanki lub foremek krążki. Wycięte elementy piec w temp. 220C. na złoty kolor przez ok. 15min na posmarowanej tłuszczem blaszce.
  • 2. Krem:
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować masę budyniową. Odstawić krem do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo przestudzony budyń, wciąż ucierając.
  • 3. Eklerki:
    Upieczone kruche ciastka należy przekroić wzdłuż. Na spody nakładamy krem i zamykamy eklerka.
  • 4. Polewa i lukier:
    Polewę i lukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i polewamy eklerki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy