Domowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 6godzin. Po upływie podanego czasu, ciasto rozwałkować na placek o grubości 0k. 2cm. Wyciąć z niego za pomocą szklanki lub foremek krążki. Wycięte elementy piec w temp. 220C. na złoty kolor przez ok. 15min na posmarowanej tłuszczem blaszce.
2.Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować masę budyniową. Odstawić krem do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo przestudzony budyń, wciąż ucierając.
3.Eklerki:
Upieczone kruche ciastka należy przekroić wzdłuż. Na spody nakładamy krem i zamykamy eklerka.
4.Polewa i lukier:
Polewę i lukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i polewamy eklerki.
Komentarze