Kołaczki ki są mega pyszne obojętnie z czym są nadziane,jak je upiekę w domu znikają w mgnieniu oka nawet nasz pies max ślini na ich widok ,
60 min
Składniki:
Ciasto drożdżowe:1 kg maki pszennej
szkl. cukru
3 jajka
10 dkg drożdzy
szczypta soli
cukier waniliowy
2 szkl. mleka
1 szkl.oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy lub cytrynowy|(KROPELKE)
skórki ztarte z cytryny
NADZIENIE:
ser lub marmolada,nutella,mak ,budyń lub jabłka,ja przeważnie daje konfitury swojskiej roboty które mam w spiżarni najczęściej sa to jagody i dzem z porzeczek.
Domowe drożdzówki agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składnik ogrzać w temp.pokojowej
1/2 kg mąki,cukier i cukier waniliowy,drożdże,1 szkl.mleka,sól i proszek do pieczenia-to wszystko wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie,dodać do niego resztę mąki,jajka,resztę mleka,olej i olejek oraz skórkę cytrynową,dobrze wyrobić-ok 20 min.Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie lekko rozwałkować i nadziewać serem ,marmoladą,makiem,nutella,jabłkami ,lub innymi nadzieniami.Gdy lekko podrosną upiec w 180*C-25 min.po ubieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
2.nadzienie: na pokrojone kwadraciki nakładam gotową masę serka waniliowego i dżem,i pozostałe nadzienia ,układam na wysmarowana blaszkę i piekę
Komentarze