Domowe drożdżówki

0 (0 ocen)

  • Średni

Nie ma nic lepszego niż świeże domowe drożdzówki na śniadanie :)

  • Średni

Składniki:

  • - maka pszenna około: 0.5 kilograma
    - drożdże w kostce: 20 dekagramów
    - olej: 0.5 szklanki

    - jajka: 2 sztuki
    - cukier kryształ: 30 dekagramów
    - ciepłe mleko: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - biały ser tłusty lub półtłusty: 0.5 kilograma
    - śmietana 36 % 200 ml: 1 opakowanie
    - cukier waniliowy (16g): 1 opakowanie
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
    - ciemne kakao opcjonalnie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdzy i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośniecia na ok 10 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy reszte składników i wyrabiamy ciasto az będzie gładkie . Il mąki może się zmienić -wszystko zalezy od konsystencji wyrabianego ciasta. Odkładamy w ciepłe miejsce ( garnek lub miske przykrywamy ściereczką ) na ok 1,5 godziny.
  • 3. Ser rozcieramy z cukrem, śmietanką , żółtkiem ( i lyżką kakao - opcjonalnie ) .Il cukru zależy od naszego gustu - masa powinna być słodka ale bez przesady :) .Do sera mozna dodac rozniez kandyzowana skórkę pomaranczy :)
  • 4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane z ciasta "bułeczki" i pozostawiamy jeszcze na ok 20 minut by troszke urosły. Pozniej w każdej bułeczce robimy zagłebienie- miejsce w ktore nakładamy mase serową .Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem by ładnie sie zarumieniło i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( ok 200 stopni ) na ok 20 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować