Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka, drożdzy i cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośniecia na ok 10 minut.
2.Po tym czasie dodajemy reszte składników i wyrabiamy ciasto az będzie gładkie . Il mąki może się zmienić -wszystko zalezy od konsystencji wyrabianego ciasta. Odkładamy w ciepłe miejsce ( garnek lub miske przykrywamy ściereczką ) na ok 1,5 godziny.
3.Ser rozcieramy z cukrem, śmietanką , żółtkiem ( i lyżką kakao - opcjonalnie ) .Il cukru zależy od naszego gustu - masa powinna być słodka ale bez przesady :) .Do sera mozna dodac rozniez kandyzowana skórkę pomaranczy :)
4.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane z ciasta "bułeczki" i pozostawiamy jeszcze na ok 20 minut by troszke urosły. Pozniej w każdej bułeczce robimy zagłebienie- miejsce w ktore nakładamy mase serową .Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem by ładnie sie zarumieniło i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( ok 200 stopni ) na ok 20 minut .
Komentarze