Domowe drożdżóweczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Ulubiony podwieczorek mojego synka Darusia. Często przygotowuję je na piknik lub wycieczkę rowerową.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kg mąki
    - 5 łyżek cukru
    - 1 łyżeczka soli
    - 1/2 l mleka
    - 3 jaja (2 żółtka i 1 całe)
    - 1/2 roztopionej margaryny (letniej)
    - 1/4 szkl. oleju
    - 2 paczki suszonych drożdży
    - słoik nutelli lub marmolady
    Kruszonka:
    - 12 dag mąki
    - 6 dag masła
    - 5 dag cukru pudru
    - cukier waniliowy mały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Marmolady

Domowe drożdżóweczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść i odstawić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, drożdże i zamieszać. Następnie wlać ciepłe mleko, letnią margarynę, olej, 2 żółtka i 1 całe jajo. Ciasto wyrobić dokładnie, żeby odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Wyrobić. Odrywać po kawałku ciasta nakładać łyżką nutellę i formować bułeczki. Następnie 2 białka rozmieszać widelcem, smarować nim drożdżówki i posypać kruszonką. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować