domowe delicje

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

łatwe biszkoptowe ciasteczka z galaretką oblane glazurą czekoladową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopciki ok 40 szt
    3 jajka (białka i żółtka osobno)
    80 g drobnego cukru lub cukru pudru
    75 g mąki pszennej, przesianej
    Ponadto:
    1 wiśniowa galaretka (na 500 ml wody), rozpuszczona w 1,5 szklanki wody (o pół szklanki mniej niż nakazuje opakowanie)
    Glazura
    180 g czekolady (dowolnej, u mnie gorzka)
    1,5 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Domowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanie mąki z białkami 1. Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować (ja miksuję dalej przystawką do ubijania białek). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie wymieszać.
  • studzenie 2. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.
    Wystudzić na kratce.
  • mieszanie galaretki 3. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Formę (o wymiarach mniej więcej 32 x 27 cm) wyłożyć folią aluminiową, wylać do niej galaretkę (powinna mieć wysokość w formie od 3 do 5 mm). Wstawić do lodówki do stężenia.
  • wycinanie kółek z galaretki 4. Po tym czasie galaretkę wyjąć z formy. Za pomocą małej okrągłej foremki (u mnie był to kieliszek ;-) wycinać w niej kółka trochę mniejsze niż średnica ciastek
  • układanie kółek na biszkoptach 5. układać ją od strony niewypukłej na biszkoptach.
    Tak przygotowane ciastka włożyć do lodówki na pół godziny
  • nakładanie czekolady 6. Czekoladę razem z olejem umieścić w kąpieli wodnej i roztopić. Zdjąć z palnika i poczekać chwilę by przestygła. Łyżką polewać ciastka czekoladą.
  • Delicje 7. smacznego

Porady

białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować