Domowe cytrynowe mleczko ptasie

4.49 (178 ocen)

  • 60 min

Ten przysmak wprost rozpływa się w ustach! Czy ktoś potrafi oprzeć się rozpływającej się w ustach rozkoszy? Raczej mało kto. Tak więc kto się skusi na kosteczkę lekkiego ptasiego mleczka?

  • 60 min

Składniki:

  • 3 białka
    1 szklanka kremówki
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/3 szklanki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    pół cytryny
    200 g gorzkiej czekolady
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Pianka

Domowe cytrynowe mleczko ptasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
  • Pycha! 2. Białka wraz z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę.
    Schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem. Pianę z białek i ubitą śmietanę delikatnie wymieszać. Wycisnąć z cytryny sok i wlać go do masy. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy (najlepiej do prostokątnej formy od babki). Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godz. (a najlepiej zostawić na całą noc).
  • Ptasie;) 3. Zastygłą masę pokroić na kawałki, maczając co jakiś czas nóż w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuścić z masłem z kąpieli wodnej.
  • Lekkie mleczko 4. Kawałki masy maczać w ostudzonej czekoladzie i odstawiać na pergamin do zastygnięcia.

Porady

Przepis można modyfikować dodając kakao, olejek waniliowy lub sok z pomarańczy, a także można zrobić dwukolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować