Domowe ciasto francuskie

5 (193 ocen)

Od długiego czasu zabierałam się za zrobienie ciasta francuskiego. Trzeba się nawałkować, ale warto. Ciasto rewelacja.

Składniki:

  • 400 g mąki koszalińskiej typ 500
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    200 ml wody
    400 g masła ( zimne )
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Domowe ciasto francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i zrobić dołek. Wodę wymieszać z solą, wlać do dołka i wbić jajko. Zagnieść elastyczne ciasto a potem włożyć je do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Potem ciasto wyjąć, rozwałkować na duży w miarę okrągły placek ( boki powinny być cieniej rozwałkowane ).
  • 2. Na środek położyć rozwałkowane lekko masło. Potem na masło założyć dwa boki a potem kolejne dwa tworząc kopertę. Ciasto wałkować na dłuższy placek pamiętając o wałkowaniu w jednym kierunku, czyli od siebie. Potem ciasto złożyć na trzy i włożyć do lodówki na godzinę. Potem ciasto wyjąć z lodówki ułożyć tak jak wałkowaliśmy i obrócić je pod kątem 90 stopni i wałkować znowu od siebie.
  • 3. Ponownie ciasto złożyć na trzy i ponownie schować je do lodówki na godzinę. Czynność tę powtórzyć kilka razy ( u mnie 6 ). Gotowe ciasto użyć do wypieków na słono lub słodko. Nadmiar ciasta można rozwałkować, zawinąć w rulon na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć w folię i schować do zamrażarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować