Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Masło rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka.
Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski, w środku składników zrobić dołek i wrzucić rozkruszone drożdże, przysypać mąką. Postawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże lekko podrosną, następnie zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło i wszystko ponownie wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. 2 blachy o wymiarach 12*40 natłuścić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół i każdą połówkę przełożyć do blaszek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze