• Domowe ciasto drożdżowe z kruszonką

    Dodane przez: bienpyt

  • Wspaniałe ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych, łatwe w wykonaniu i tanie, szybko znika z tacy.

  • Składniki

    4 szklanki mąki tortowej
    ½ kostki drożdży – 50 gram
    2 żółtka
    6 łyżek cukru
    3/4 szklanki mleka + 4 łyżki maślanki naturalnej
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    1 jajko do posmarowania ciasta
    Tłuszcz do foremek

    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki margaryny

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto drożdżowe z kruszonką - krok 1

    Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki. Masło rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka. Pozostałe składniki przełożyć do dużej miski, w środku składników zrobić dołek i wrzucić rozkruszone drożdże, przysypać mąką. Postawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże lekko podrosną, następnie zagnieść ciasto. Na końcu dodać rozpuszczone i przestudzone masło i wszystko ponownie wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia. 2 blachy o wymiarach 12*40 natłuścić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół i każdą połówkę przełożyć do blaszek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  • Rady

    Do ciasta można dodać rodzynki lub śliwki

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, szkola_babci
  • 2 komentarze

Dodane przez: bienpyt

bienpyt 217

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-08T11:02:07+01:00

578 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »