Domowe chipsy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje chipsy stanowią świetną przekąskę na spotkaniach w gronie znajomych. Znakomicie smakują podane wraz z gulaszem.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 1 litr oleju
    ● sól

Domowe chipsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Ścieramy je na tarce
    z szatkownicą w cienkie talarki
    (grubsze będą smakowały
    jak frytki).
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy
    olej, wsypujemy
    plasterki ziemniaków i rumienimy
    na złoty kolor. Wykładamy
    na papierowy ręcznik
    i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Solimy. Chipsy możemy
    podawać z gulaszem.

Porady

Jeśli talarki włożymy na 5 mi nut do miski z lekko osłodzoną wodą, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Chipsy możemy też usmażyć we frytkownicy

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy