Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga. Ja zrobiłam wg mojego przepisu na pizzę..Kuchnia Włoska.
Składniki:
Składniki na 8 sztuk (czyli osiem osób)*
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
pieczarki
szynka dowolna
ser żółty
oliwki (można pominąć)
cebula
świeże zioła np. bazylia do dekoracji
+ jajko do smarowania
Domowe calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.
2.Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, soli i ziół i podsmażyć do odparowania wody. Szynkę pociąć w drobne paseczki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce.
3.Każdy placek (uwaga by nie zamoczyć boków) na środku smarować sosem a następnie układać podsmażone pieczarki, szynkę, oliwki i starty ser. Oprószyć przyprawami. Placki złożyć na pół i zlepić jak pieroga. Dobrze ściskać brzegi by się nie rozkleił podczas pieczenia. (na szczęście ani jeden się nie rozkleił) :)
4.Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu można posypać suszonymi ziołami np. rozmarynem lub bazylią. Piec na złoty kolor ok 20-30 min w temperaturze ok 190 stopni.
Komentarze