Domowe burgery

0 (0 ocen)

Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach.

Składniki:


  • Burgery:
    700g mięsa mielonego
    2 czerstwe bułki kajzerki
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
    olej

    Bułki:
    680g mąki pszennej
    200 ml wody
    200 ml mleka
    łyżeczka cukru
    7g suchych drożdży
    2 łyżki masła
    szczypta soli
    1 jajko
    sezam

    Dodatki:
    sałata
    pomidor
    ogórki konserwowe
    majonez
    keczup
    musztarda
    ser żółty

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.
  • 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.
  • 3. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy