Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.¾ szkl. mleka podgrzać, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Tłuszcz utrzeć z cukrem i solą, dodać po jednym żółtku i całe jajko. Wyrośnięte drożdże wlać do utartej masy i dodać resztę mleka i mąkę. Wyrobić. Ciasto musi być gęste. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
2.Po tym czasie wyjmować łyżką ciasto, obtoczyć w mące i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem. Zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.
Komentarze