Domowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Najlepiej smakują posmarowane tylko masełkiem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 jajka ( 3 żółtka +1 całe)
    0,5 kost. tłuszczu
    1 ½ szkl. mleka
    1 kg. mąki wrocławskiej
    10 dag. drożdży
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    Mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ¾ szkl. mleka podgrzać, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Tłuszcz utrzeć z cukrem i solą, dodać po jednym żółtku i całe jajko. Wyrośnięte drożdże wlać do utartej masy i dodać resztę mleka i mąkę. Wyrobić. Ciasto musi być gęste. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • 2. Po tym czasie wyjmować łyżką ciasto, obtoczyć w mące i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem. Zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować