domowe bułeczki

0 (0 ocen)

Przepis pyszne drożdżowe bułeczki dostałam od mojej mamy. Często robię je na niedzielne śniadanie, gdyż smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mleka
    1/4 l wody
    1/2 kg mąki
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozpuszczenia.
    2. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Posól
    3. Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie
    4. Przełóż ciasto miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc.
    5.Rano wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 12 bułeczek. połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.
    6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia
    7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz 15 - 20 minut aż się zrumienią.
    8, Wyciągnij i przełóż na kratkę żeby odparowały.

Porady

Zamiast smarować blache olejem można ją wyłożyć papierem do pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować