Batoniki bardzo podobne w smaku do tych sklepowych (a nawet lepsze!), mają pyszny kokosowy miąższ z cudownie chrupiącą czekoladową powłoczką. Sama rozkosz! :-)
2 godz.
Składniki:
Na około 18 sztuk:
300 g wiórków kokosowych
200 g mleka skondensowanego
1 szklanka cukru pudru
600 g czekolady gorzkiej
1.Wiórki mieszamy z mlekiem skondensowanym i przesianym cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin, kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć).
2.Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli wodnej) - studzimy.
3. Foremki wyjmujemy z zamrażarki i do każdej nakładamy porcję czekolady (tak aby dokładnie pokryła masę kokosową. Wstawiamy do zamrażarki aby czekolada stwardniała.
Ponownie wyjmujemy foremki, po kolei z każdej wyjmujemy nadzienie, układamy na pergaminie do pieczenia (stroną z czekoladą skierowane do dołu) i dokładnie polewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Porady
Batoniki przechowujemy w suchym zamykanym pojemniku.
Komentarze