Domowe biszkopty waniliowe

5 (186 ocen)

  • 25 min

Domowe, lekko waniliowe biszkopty są pyszne,delikatne i wyjątkowe. Można sprezentować je dzieciom i dorosłym. Idealne na imieniny, Dzień Babci, Dziadka, kinderbal, czy z innej okazji. Taki upominek kulinarny ucieszy każdego.

  • 25 min

Składniki:

  • - mąka pszenna (tortowa): 70 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (drobny do wypieków): 60 gramów
    - miód (naturalny/opcjonalnie): 1 łyżka
    - aromat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - glukoza: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Biszkopty

Domowe biszkopty waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
  • 3. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać cukier,glukozę,aromat waniliowy, miód i żółtka, zmiksować. Ubitą, puszystą masę delikatnie wymieszać z suchymi składnikami.
  • 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać porcje ciasta w odstępach 3 cm.
  • biszkopty świeże i własne 5. Biszkopty piec 8-10 minut w temp. 180 stopni C. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć z blachy kuchenna łopatką.
  • 6. Domowe, delikatne biszkopty umieszczam w ładnym, szczelnym słoiku.

Porady

Słoik dekoruję ozdobnym elementem lub naklejką z opisem zawartości. Można je także polać domową polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować