Domowe biskwity

0 (0 ocen)

  • 15 min

IDealny deser na niedzielny podwieczorek

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 jajka
    10 łyżek cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 puszkę moreli
    400 g śmietany 36%
    0,5 szkl cukru pudru

Domowe biskwity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Białka ubij na sztywno z 5 łyżkami cukru i odstaw do lodówki.
    2. Mąki połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej razem do małej miseczki
    3. Żółtka ubij z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Do masy żółtkowej dodawaj na przemian małymi porcjami białka i mąkę i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
    4. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż chochelką, formując 6 okrągłych placuszków.
    5. Piecz przez 15 minut w 180’C.
    6. Gorące biskwity zdejmij z blaszki i składaj na pół.
    7. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
    8. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.
    9. Zimne biskwity napełniaj ubitą śmietaną i owocami.

Porady

Można użyć również owoców sezonowych np. malin

Komentarze

Podobne przepisy