Domowe belriso

5 (144 ocen)

  • 60 min

Sycący ryż na mleku z pysznymi truskawkami idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 100 gram ryżu
    - 2 szklanki mleka
    - szczypta soli
    - 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
    - kilka truskawek
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe belriso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko. Posolić i dodać dwie łyżeczki cukru. Wrzucić ryż. Gotować na małym ogniu aż do całkowitego odparowania mleka, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Truskawki zmiksować blenderem. Jeżeli truskawki są kwaśnie można dodać do nich łyżeczkę cukru.
  • 3. Do miseczki wylać 2/3 zmiksowanych truskawek i wyłożyć na to ryż (można jeść jeszcze ciepły albo jak ktoś woli - po ostudzeniu). Udekorować pozostałym musem truskawkowym.

Porady

Można podawać z dżemem, sokiem lub czekoladowym musem - na co kto ma ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować