Domowe batoniki Bounty

4.5 (200 ocen)

  • 4 min

Smaczne batoniki Bounty które można samemu przyrządzić w domu.

  • 4 min

Składniki:

  • Składniki:
    250g wiórków kokosowych
    szklanka śmietany 18%
    pól szklanki cukru
    kostka masła
    3 mleczne czekolady
    kieliszek rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Domowe batoniki bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy cukier, rum i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy aż wiórki nasiąknął.
    3. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia a na niego wykładamy maskę wiórkową. Dokładnie dociskamy i formujemy, tak aby później można było wykroić prostokąty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
    4. Gdy masa stężeje i będzie można ją kroić wyjmujemy z lodówki i kroimy na prostokąty.
    5. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekolady. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać troszkę mleka.
    6. Gdy czekolada się rozpuści, szybko zamaczamy batoniki i odkładamy na papier do pieczenia. Tak zamoczone batoniki posypjemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.

Porady

Wykonanie: 1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy cukier, rum i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy aż wiórki nasiąknął. 3. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia a na niego wykładamy maskę wiórkową. Dokładnie dociskamy i formujemy, tak aby później można było wykroić prostokąty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 4. Gdy masa stężeje i będzie można ją kroić wyjmujemy z lodówki i kroimy na prostokąty. 5. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekolady. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać troszkę mleka. 6. Gdy czekolada się rozpuści, szybko zamaczamy batoniki i odkładamy na papier do pieczenia. Tak zamoczone batoniki posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować