Domowa zupa chińska

4.5 (178 ocen)

  • 5 min

Pyszna, gęsta i syta zupa w stylu chińskim.

  • 5 min

Składniki:

  • ok.0,5 kg piersi z kurczaka ( 2-3 piersi)
    puszka kukurydzy
    por
    4 marchwie
    2 jajka
    łyżka mąki kukurydzianej
    2 łyżki śmietany
    szczypiorek
    2 kostki rosołowe
    sól
    pieprz
    trochę szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowa zupa chińska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na zupę chińską 1. Piersi z kurczaka gotuję do miękkości z kostkami rosołowymi (można wrzucić liść laurowy) Gdy mięsko jest gotowe wyjmuje je, a za to wrzucam pora i marchew pokrojone w paseczki. Gdy warzywa się gotują "rozrywam" mięsko na piórka - paseczki i ponownie wrzucam do garnka. Na koniec daję kukurydzę - ja wrzucam całą puszkę bo bardzo lubię :) ale można dać pół wg uznania. Całość gotuję aby składniki się razem podgotowały. Na koniec zaciągam lekko mąką i śmietaną. Oczywiście doprawiam do smaku - solą, pieprzem lub vegetą. Można wkropić kilka kropel cytryny. Zupa jest smaczniejsza gdy jest lekko ostra więc polecam dać kilka kropel chili albo tabasco. Na sam koniec wlewam do zupki rozbełtane jajka i mieszam. Zupę już na talerzu posypuję szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować