Domowe (bułki) zapiekanki z papryką, pieczarkami, szynka i serem

4.9 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Pyszne, kolorowe bułeczki na ciepło, czyli domowe zapiekanki. To sposób na szybką i smaczną przekąskę. Idealna zarówno na śniadanie jak i kolację. Fajna propozycja równie na domową imprezę.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe bułki ( mogą być też kromki chleba),
    4-5 plasterków szynki ( u mnie konserwowa),
    4-5 plasterków żółtego sera,
    2-3 pieczarki,
    po 2-3 paski żółtej i czerwonej papryki,
    1-2 ząbki czosnku,
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
    1 łyżka masła,
    olej rzepakowy,
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku.
Wystaw ocenę:

4.9 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Domowe (bułki) zapiekanki z papryką, pieczarkami, szynka i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże bułki przekroić na 3 części, małe na pół.
    Pieczarki, paprykę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem. Szynkę i ser również pokroić w kostkę. Jeśli mamy ser w kawałku to może my zetrzeć na tarce.
    Na blaszce ułożyć bułki, nałożyć farsz, szynkę i ser oraz posypać szczypiorkiem ( trochę możemy zostać do posypania po upieczeniu) .
    Tak przygotowane bułki układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 10-15 min, w temperaturze 180 stopni C, do momentu aż ser się rozpuści, a bułeczki będą ciepłe i chrupiące. Smacznego !

Porady

Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować