Domowa wędlinka

0 (0 ocen)

Robienie domowych wędlin ostatnio jest bardzo popularne i to dobrze bo takie domowe wyroby są najlepsze na świecie.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
    3 dag peklosoli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    150 ml wody

Domowa wędlinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa wedlinka 1. Mięso umyć i osuszyć następnie pokroić w miarę najmniejszą kostkę i wymieszać z solą, odstawić do lodówki na około godzinkę po tym czasie dodać do mięsa drobno posiekany czosnek, pieprz, cukier i żelatynę dolać wodę i dokładnie wszystko wymieszać.
  • domowa wędlinka 2. Do szynkowaru włożyć woreczek i napełnić go masą mięsną dokładnie ją ubijając, zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  • 3. W wysokim garnku zagotować wodę i do gorącej wstawić szynkowar, gotować 2 godziny w temp. 80 st po tym czasie wystudzić i wstawić na kolejne 12 godzin do lodówki, aby całość zastygła i się dokładnie związała.

Komentarze

Podobne przepisy