Domowa wędlina z łopatki

4.5 (176 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 900 g łopatki wieprzowej
    czubata łyżeczka soli
    2 czubate łyżki żelatyny
    łyżeczka czarnego pieprzu
    5 suszonych pomidorów
    3 ząbki czosnku
    1/4 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
    Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
    Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować