Domowa wędlina z karkówki

4.51 (190 ocen)

Od dziś moja ulubiona ;) wędlina domowa z karkówki w kawałku. Długo marynowana, parzona. Delikatna w smaku, nie za słona, dla mnie idealna

Składniki:

  • 900 g karkówki
    1 łyżeczka soli peklującej
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki czubricy czerwonej
    2 czubate łyżeczki majeranku
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypać sól peklującą, pieprz czarny, paprykę słodką, czubricę czerwoną i majeranek. Wymieszać.

    Mięso umyć dokładnie, osączyć. Natrzeć porządnie przyprawami.

    Mięso włożyć do Szynkowar wyłożonego woreczkiem (używam takiego do mrożenia, wytrzymuje temp. +115st). Mięso docisnąć. Woreczek zakręcić. Zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 pełne doby.

    Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do 90 stopni i parzyć około 90 minut. Szynkowar wyjąć, wystudzić i schować do lodówki na całą noc. Po tym czasie można kroić i podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować