Domowa wędlina - pyszna kiełbasa

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

To po prostu substytut kupnych wędlin, domowy, zawsze świeży i zawsze zdrowy

  • 2 godz.

Składniki:

  • ½ kg wołowiny bez kości
    ½ karczku wieprzowego
    15 dag wędzonego surowego boczku
    1 łyżka sosu Worcestershire
    1 jajko
    Sól
    Pieprz
    2 ząbki czosnku
    3 łodyżki świeżego majeranku
    Mąka do obtoczenia kiełbasek

    Bandaż jałowy z gazy o szerokości 10 cm
    Woda posolona do gotowania kiełbasek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - pyszna kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa
    2. Dodaj zmiażdżony czosnek i pozostałe dodatki , w tym jajko i dokładnie wymieszaj
    3. Ukształtuj dwie kiełbaski , obtocz w mące i zawiń każdą ciasno w bandaż z gazy
    4. Wodę w płaskim garnku doprowadź do wrzenia
    5. Kiełbaski ułóż w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę
    6. Wyjmij z garnka i pozostaw na talerzu do przestudzenia.
    7. Przestudzone kiełbaski przełóż na kilka godzin do lodówki
    8. Wyjmij z lodówki i zdejmij bandaże

Porady

Wody powinno być tylko tyle, aby mięso w garnku było przykryte Sos Worcestershire można zastąpić sokiem z cytryny, jednak nie należy rezygnować z tego dodatku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kiełbasa Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować