To po prostu substytut kupnych wędlin, domowy, zawsze świeży i zawsze zdrowy
2 godz.
Składniki:
½ kg wołowiny bez kości
½ karczku wieprzowego
15 dag wędzonego surowego boczku
1 łyżka sosu Worcestershire
1 jajko
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
3 łodyżki świeżego majeranku
Mąka do obtoczenia kiełbasek
Bandaż jałowy z gazy o szerokości 10 cm
Woda posolona do gotowania kiełbasek
Domowa wędlina - pyszna kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa
2. Dodaj zmiażdżony czosnek i pozostałe dodatki , w tym jajko i dokładnie wymieszaj
3. Ukształtuj dwie kiełbaski , obtocz w mące i zawiń każdą ciasno w bandaż z gazy
4. Wodę w płaskim garnku doprowadź do wrzenia
5. Kiełbaski ułóż w garnku z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę
6. Wyjmij z garnka i pozostaw na talerzu do przestudzenia.
7. Przestudzone kiełbaski przełóż na kilka godzin do lodówki
8. Wyjmij z lodówki i zdejmij bandaże
Porady
Wody powinno być tylko tyle, aby mięso w garnku było przykryte
Sos Worcestershire można zastąpić sokiem z cytryny, jednak nie należy rezygnować z tego
dodatku
Komentarze