Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Połowę ( te bardziej tłuste kawałki ) przepuszczamy przez maszynke do mielenia mięsa lub blendujemy.
2.Zmieloną i pokrojoną w kostkę łopatkę przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, pieprz, płatki papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę oraz dodajemy wodę. Całość dobrze wyrabiamy około 10 min. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i przykrywamy. Wstawiam do lodówki na min 2 dni aby się zamarynowało. Po 24h mięso wyrabiamy i ponownie wstawiam pod przykryciem do lodówki.
3.Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowane mięso przekładam do szynkowara i ścisle ubijam tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakrecam ale nie zawiązuje i zamykam szynkowar.
4.Całość parzymy w garnku z wodą o temparaturze 75-80 stopni prze 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wody i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Nastepnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajmy.
Porady
Zamiast suszonych płatków papryki można dodać porkoroją w drobna kostke marynowaną paprykę.
Komentarze