Domowa wędlina

4.5 (190 ocen)

Nie ma to jak domowa wędlina, wiemy co jemy :-)

Składniki:

  • na szynkowar o pojemności 2l
    1 kg mięsa od łopatki
    0,6 kg mięsa mielonego (u mnie dość tłuste)
    1 pojedynczy filet z kurczaka

    zalewa:
    150 ml wody
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżeczki peklosoli

    przyprawy:
    2 łyżeczki żelatyny
    duży ząbek czosnku
    świeżo zmielony pieprz czarny
    szczypta pieprzu cayenne
    szczypta chilli mielonego
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól czosnkowa (wg uznania)
    sól ziołowa (wg uznania)
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki suszonego majeranku
    2 liście laurowe

    dodatkowo:
    szynkowar +woreczek

Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso od łopatki i fileta myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ok. 2x2 cm (może być większa).
  • 2. Wodę zagotować z cukrem pudrem i peklosolą. Ostudzić.
  • 3. Mięso mielone i to pokrojone w kawałki dokładnie wymieszać z zalewą do momentu jak wchłonie się cała woda. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 12 godzin.
  • 4. Do przygotowanego wcześniej mięska dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek i na spód liść laurowy układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, na wierzch położyć liść laurowy, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 5. Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).

Porady

Można dodać inne ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować