Domowa przyprawa uniwersalna

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Większość z nas przygotowuje ją samemu w domu wiec mam i ja.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg marchwi
    200 -250g pietruszki
    250 g selera
    2 pory (biała część)
    5 dag suszonych grzybów
    Parę łodyżek świeżego lubczyku
    1 pęczek natki pietruszki
    Łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
    3 łyżeczki kurkumy

Domowa przyprawa uniwersalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa Vegeta 1. Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół a następnie kroimy na mniejsze paski.
    Z pietruszki i lubczyku odrywamy łodygi i zostawiamy tylko liście myjemy i suszymy.
    Warzywa suszymy na suszarce do grzybów i warzyw lub tak jak u mnie w piekarniku.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 70 stopni i przy lekko uchylonych drzwiczkach suszymy je około 5-6 godzin. Pod koniec suszenia dodajemy pietruszkę i lubczyk.
    Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkowicie suche i sztywne.
    Następnie wszystkie wysuszone warzywa oraz pozostałe składniki wkładamy partiami do blendera i miksujemy do uzyskania żądanej konsystencji.
    Jak widać na zdjęciu u mnie nie zbyt drobno.
    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy